Tok «feil» bøker med hjem

Günter Bechly mistet jobben som kurator ved naturhistorisk museum i Stuttgart i 2016. I dag leder han det nystiftede instituttet Zentrum für BioKompleksität und NaturTeleologie i Echsenbach i Østerrike.
Foto: Wikimedia Commons.

Tok «feil» bøker med hjem

21. januar 2020 kl. 14:12
Forfatter:Karsten Pultz og Dag Erlandsen

Da paleontologen Günter Bechly avsluttet Darwin-utstillinga i Stuttgart i 2009, tok han med en bunke bøker hjem. Men det var «feil» bunke. Det fikk konsekvenser.


Bechly, født i 1963, var kurator ved naturhistorisk museum i Stuttgart og fikk i 2009 ansvaret for å organisere en stor utstilling som skulle feire det store Darwin-året, 200 år etter Darwins fødsel og 150 år etter utgivelsen av «Artenes opprinnelse».

Bechly, som var sterkt kritisk til den voksende ideen om Intelligent Design, ville vise de besøkende på utstillinga, som hadde fått navnet «Der Fluss des Lebens», at ID ikke veier tungt nok på den vitenskapelige vekta. For å illustrere dette, kjøpte han en bunke ID-bøker, satte opp ei skålvekt med ID-bunken i den ene skåla og «Artenes opprinnelse» i den andre, og lot selvsagt vekta vise at det var Darwins mesterverk som veide tyngst.

Da utstillinga var over, tok Bechly like godt ID-bøkene med hjem, og begynte å lese. Det fikk fatale konsekvenser.

«Misforstått og feilpresentert»
Bechly fikk nemlig et problem. I stedet for å få bekreftet at ID-argumentene var latterlige, fant han det stikk motsatte. Argumentene bak Michael Behes «Darwin’s Black Box» var slett ikke religiøst tåkeprat, slik internett og kolleger hadde fortalt ham, men et sett faglig korrekte, vitenskapelige argumenter. Senere uttalte Bechly at det etter hvert gikk opp for ham at vitenskapsfolkene bak ID-teorien både var «misforstått og feilpresentert».

De neste månedene og årene tok Bechly privat kontakt med forskere som Behe, Meyer og andre som var tilknyttet Discovery Institute. Gradvis ble han overbevist om at ID-hypotesen er en bedre vitenskapelig forklaring på livets og artenes opprinnelse enn evolusjonsteorien. Den faglige tyngden var størst på ID’s side, stikk motsatt av hva han hadde forsøkt å vise med utstillinga.

Mistet jobben
Da Bechly gikk åpent ut med sin kritikk av evolusjonsteorien, fikk det konsekvenser.

Lederen for museet gjorde det klart at han ikke lengre var velkommen på stedet, at hans kolleger ikke lenger ønsket å samarbeide med ham, siden han nå utgjorde en trussel mot museets vitenskapelige troverdighet. Museumslederen så helst at Bechly sa opp selv, siden institusjonen ikke hadde lovhjemmel for å gi ham sparken. Det gikk ikke i første omgang, da ble budsjettet som ga Bechly muligheter til å kjøpe inn fossilene han trengte for å fortsette forskningsarbeidet strøket, det samme ble Bechlys reisebudsjett, han ble dessuten fjernet fra prosjektene han ledet, og hans vitenskapelige side ble slettet fra museets webside.

Bechly hadde vært hyppig gjest hos ulike tyske TV-stasjoner, han var spesielt kjent for sin forskning på fossile insekter, der han har fått syv arter oppkalt etter seg. Nå var han blitt usynlig, til og med Wikipedia hadde slettet sidene som handlet om han. I 2016 sa han til slutt opp jobben, etter 17 år ved naturhistorisk museum i Stuttgart. Det var ikke mulig å fortsette.

Ifølge Bechly finnes det også andre paleontologer som mener det samme som han, men som ikke går ut offentlig med sine synspunkter. Bechly er unntaket, og hans ærlighet har fått konsekvenser.

Bechly er i dag leder av det nystiftede instituttet Zentrum für BioKompleksität und NaturTeleologie i Echsenbach i Østerrike.

Vil du lese mer om Günter Bechly? Sjekk disse lenkene:

https://www.bechly.at/science/academic-career/
https://www.youtube.com/user/GuenterBechly/videos
https://da.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Bechly
https://evolutionnews.org/2018/02/happy-darwin-day-our-2018-censor-of-the-year-is-wikipedia/
https://evolutionnews.org/2017/12/wikipedia-co-founder-calls-wikipedia-entry-on-intelligent-design-appallingly-biased
https://evolutionnews.org/2019/09/apeman-waves-goodbye-to-darwinian-gradualism/
https://www.biocomplexity.at/
https://www.youtube.com/channel/UC_EOZL0nXUTTfiqRGRY7IkQ
https://www.facebook.com/ZBKNT

 

Denne artikkelen er basert på en artikkel i Origo nr 149 av Karsten Pultz fra Danmark. Pultz har blant skrevet boka «Exit Evolution».