Var Tiktaalik en overgangsform?

0

Fossiler sies å fortelle evolusjonens historie. Men ta en titt på hva som skjedde med en av de store «overgangsformene», Tiktaalik.

Tiktaalik passet perfekt som en mellomform eller «missing-link» i evolusjonsteoriens forestillinger om overgangen fra fisk til landdyr. Funnet av Tiktaalik ga en unik evolusjonær klarhet i overgangen mellom fisk og landdyr, som tidligere hadde vært «vanskelig» på grunn av mangelen på overgangsformer.

Ordforklaringer

Elpistostegid (flertall: elpistostegider ) – er betegnelsen på kvastfinnede fisker fra sen devon; Tiktaalik var en elpistostegalisk fisk.

Ephelium – underperiode av den geologiske tidsalderen devon;

fylogeni – har å gjøre med utviklingen av en art eller slekt.

Stratigrafi – den delen av geologien som handler om jordlagenes alder og sammenheng.

Dessverre for fossilhistoriens og evolusjonsteoriens forklaringskraft mistet Tiktaalik sin prestisjefylte status som «missing link» etter få år. Det skyldes at det ble funnet spor etter tetrapoder (firbeinte landdyr) i avleiringer som var mer enn 10 millioner år eldre enn avleiringene der Tiktaalik-fossilene ble funnet. Landdyrene hadde altså allerede utviklet seg før Tiktaalik-fossilene ble avsatt.

Nyere rekonstruksjon av Tiktaalik. Fra Wikipedia

«Tiktaalik var en stor rovfisk som levde på grunt vann. Det gir oss et godt bilde av et vannlevende rovdyr med klare likhetstrekk med tetrapoder – fra den fleksible nakken til den svært lemmelignende finnestrukturen», skrev en av forskerne, Edward Daeschler, i 2006.

Fotavtrykkene av tetrapoder som ble funnet i et gammelt steinbrudd i Polen, er datert til å være 20 millioner år eldre enn Tiktaalik-fossilene. De fossile fotavtrykkene fungerte derfor som en håndgranat mot Tiktaaliks status som en mellomform. Sporene etter tetrapoder fra nedre og midtre Ephelium var ikke bare ødeleggende for Tiktaalik, men også for andre lignende arter og kandidater til mellomformer. Man kan forestille seg at skuffelsen blant paleontologer har vært stor. Henry Gee, en av redaktørene i Nature, skriver at «den sirlige forbindelsen mellom stratigrafi og fylogeni, der elpistostegider representerer en overgangsform i den raske utviklingen av tetrapoder […] er en grusom illusjon».

I min elskedes urtehave har vi gange dækket med ral; mange smukke småsten af granit og gnejs, sand – og kalksten. Så vi samler tit nagle af dem op på havebordet for at kikke dem nøjere efter. Men hvad ser jeg? Kan man lige frem finde et fossil på sin havegang? Det ser faktisk sådan ud. En «orm» af en slags? Hvor mon den kommer fra? Hvordan er den mon havnet i denne kalksten? Den ser ret velbevaret ud. Egne fotos. Billede 2 med jættelys, fundet sammested!

Denne artikkelen ble først utgitt i Origo nr 131 (2014).