Günter Bechly mistet jobben som kurator ved naturhistorisk museum i Stuttgart i 2016. I dag leder han det nystiftede instituttet Zentrum für BioKompleksität und NaturTeleologie i Echsenbach i Østerrike.
Foto: Wikimedia Commons.
Da paleontologen Günter Bechly avsluttet Darwin-utstillinga i Stuttgart i 2009, tok han med en bunke bøker hjem. Men det var «feil» bunke. Det fikk konsekvenser.
Bechly, født i 1963, var kurator ved naturhistorisk museum i Stuttgart. I 2009 fikk han ansvaret for å organisere en stor utstilling som skulle feire det store Darwin-året, 200 år etter Darwins fødsel og 150 år etter utgivelsen av «Artenes opprinnelse».
Bechly, som var sterkt kritisk til den voksende ideen om Intelligent Design, ville vise de besøkende på utstillinga, som hadde fått navnet «Der Fluss des Lebens», at ID ikke veier tungt nok på den vitenskapelige vekta. For å illustrere dette, kjøpte han en bunke ID-bøker, satte opp ei skålvekt med ID-bunken i den ene skåla og «Artenes opprinnelse» i den andre, og lot selvsagt vekta vise at det var Darwins mesterverk som veide tyngst.
Da utstillinga var over, tok Bechly like godt ID-bøkene med hjem, og begynte å lese. Det fikk fatale konsekvenser.
«Misforstått og feilpresentert»
Bechly fikk nemlig et problem. I stedet for å få bekreftet at ID-argumentene var latterlige, fant han det stikk motsatte. Argumentene bak Michael Behes «Darwin’s Black Box» var slett ikke religiøst tåkeprat, slik internett og kolleger hadde fortalt ham, men et sett faglig korrekte, vitenskapelige argumenter. Senere uttalte Bechly at det etter hvert gikk opp for ham at vitenskapsfolkene bak ID-teorien både var «misforstått og feilpresentert».
De neste månedene og årene tok Bechly privat kontakt med forskere som Behe, Meyer og andre som var tilknyttet Discovery Institute. Gradvis ble han overbevist om at ID-hypotesen er en bedre vitenskapelig forklaring på livets og artenes opprinnelse enn evolusjonsteorien. Den faglige tyngden var størst på ID’s side, stikk motsatt av hva han hadde forsøkt å vise med utstillinga.
Mistet jobben
Da Bechly gikk åpent ut med sin kritikk av evolusjonsteorien, fikk det konsekvenser.
Lederen for museet gjorde det klart at han ikke lengre var velkommen. Og Bechlys kolleger ønsket ikke lenger å samarbeide med ham, siden han nå utgjorde en trussel mot museets vitenskapelige troverdighet. Museumslederen ga beskjed om at han helst så at Bechly sa opp selv, siden institusjonen ikke hadde lovhjemmel for å gi ham sparken. Det gikk ikke i første omgang, Bechly ville ikke si opp. Da svarte museumsledelsen med å stryke budsjettet som ga Bechly muligheter til å kjøpe inn fossilene han trengte for å fortsette forskningsarbeidet. Det samme skjedde med Bechlys reisebudsjett, han ble dessuten fjernet fra prosjektene han ledet, og hans vitenskapelige side ble slettet fra museets webside.
Bechly hadde vært hyppig gjest hos ulike tyske TV-stasjoner. Spesielt var han kjent for sin forskning på fossile insekter, han har blant annet fått syv arter oppkalt etter seg. Nå var han blitt usynlig, til og med Wikipedia hadde slettet sidene som handlet om han. I 2016 sa han til slutt opp jobben, etter 17 år ved naturhistorisk museum i Stuttgart. Det var ikke lenger mulig for han å fortsette.
Ifølge Bechly finnes det også andre paleontologer som mener det samme som han, men som ikke går ut offentlig med sine synspunkter. Bechly er unntaket, og hans ærlighet har fått konsekvenser.
I dag er Bechly leder av det nystiftede instituttet Zentrum für BioKompleksität und NaturTeleologie i Echsenbach i Østerrike.
Vil du lese mer om Günter Bechly? Sjekk disse lenkene:
https://www.bechly.at/science/academic-career/
https://www.youtube.com/user/GuenterBechly/videos
https://da.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Bechly
https://evolutionnews.org/2018/02/happy-darwin-day-our-2018-censor-of-the-year-is-wikipedia/
https://evolutionnews.org/2017/12/wikipedia-co-founder-calls-wikipedia-entry-on-intelligent-design-appallingly-biased
https://evolutionnews.org/2019/09/apeman-waves-goodbye-to-darwinian-gradualism/
https://www.biocomplexity.at/
https://www.youtube.com/channel/UC_EOZL0nXUTTfiqRGRY7IkQ
https://www.facebook.com/ZBKNT
Denne artikkelen er basert på en artikkel i Origo nr 149 av Karsten Pultz fra Danmark. Pultz har blant annet skrevet boka «Exit Evolution».