Bokanmeldelse: Kroppens rytme

Kroppens rytme av Sara Tellefsen Nøland, lege og forsker

Lege og forsker, Sara Tellefsen Nøland, kom i høst ut med boken «Kroppens rytme». Her kan du lese en anmeldelse av boken, av en annen lege.

Kagge Forlag 2024

Anmeldt av Signe Nome Thorvaldsen
Farmor, pensjonist og lege.

Det var moro å åpne Sara Nølands bok, «Kroppens rytme. Lev i takt med din indre klokke». Moro, fordi det var så lett å se at boka egner seg for noen barnebarn i alder 10 – 15 år. Den har noe så fint som forklaring av vanskelige og ukjente ord inne i teksten, og ikke som fotnoter! Sara bruker noen få kule benevninger, som gjør teksten nær for de som skal lese for sitt bare liv. Og den formidler om det som er nok kunnskap, foreløpig.

Er boka aktuell som videregående kunnskap for barn og unge som alt har lært en del om hvordan kroppen og sinnet fungerer?

Den holder passelig mål, faglig sett. Den beskriver godt robust forskning på ganske mange områder, og svarer på spørsmålene: Lever vi bedre, og kanskje lengre av å forandre på ganske vesentlige rytmer? Går f.eks endring best om jeg tar hensyn til min kronorytme som har sitt spesialsenter dypt i hjernen, og som vi kan sammenlikne med solas rytme?

Boka har en klassisk inndeling etter en nødvendig innledning: Spennvidde mellom rytmer for cellens innerste og for sola; søvnen vår; øynene med ‘livet i rødt, hvitt og blått’. Individuelle grunnrytmer og livsløp; hvilke rytmer vi nokså enkelt kan angripe når vi vil endre. Kroppen som er i utakt gjennom overveldende hendelser og hvor kreft er ett av eksemplene.

Siste kapittel er viet kvinnehelse og noe jeg ikke har tenkt over: at testosteron også har en rytme vi kan utforske og gjøre bruk av. Sju kapitler, hvor det siste er ‘spørsmål og svar’.

På side 194 står 12 konkrete råd, og disse er virkelig gode selv for folk rett over 70, ikke bare for min lille lesegruppe, barnebarna! Teksten gjør sin nytte som beslutningsstøtte.

Referanselister kan være noe herk. Her er det 26 ¼ side med liten skrift. For aldersgruppen 10 – 15 kan det være lurt å sette en strikk over disse sidene, glemme dem, og kanskje en dag kikke litt etter. Da vil en oppdage at listen er satt nærmest perfekt opp. Jeg kan til og med lese gjennom den med en viss rytme, og velge ut noen av dem, med glede. De er til svars, de også.

Fant jeg en fotnote likevel? Ja, men under 10. Sara hevder at boka bærer preg av et intelligent design. Det er jeg enig i, et ganske sterkt preg!

Lykke til videre som forfatter, Sara Nøland!

Bestilling: Kr 429 direkte fra Kagge Forlag