Jonathan Wells på polsk

Biologen Jonathan Wells er mannen bak bøkene «Icons of Evolution» og «Zombie Science». Nå er han også oversatt til polsk.
Foto: Dag Erlandsen

Jonathan Wells’ bok «Icons of Evolution» (Dansk oversettelse: «Darwins ikoner») er nå gitt ut på polsk. Nylig var amerikaneren i Warsawa i anledning utgivelsen.

Bak den polske utgivelsen står organisasjonen Fundacja En Arche, som av kritikere blir kalt «kreasjonistisk», men som ifølge Wells er noe helt annet.

Oversetter bøker
– Fundacja En Arche handler ikke om bibelsk kreasjonisme (enten det er ung jord eller gammel jord), i stedet fokuserer den på de vitenskapelige og filosofiske spørsmålene om darwinisme og intelligent design. Jeg fortalte personalet at stiftelsen minnet meg om Discovery Institute for tjue år siden, skriver Wells på Evolution news.

Så langt har den polske organisasjonen konsentrert seg om å oversette bøker om Intelligent Design til polsk, bøker som Phillip Johnson’s «Darwin on Trial», Michael Denton’s «Evolution: A Theory in Crisis», Michael Behe’s «Darwin’s Black Box», og Stephen Meyer’s «Signature in the Cell».

Mobbet
Det interne arrangementet med 160 deltakere, som skulle avholdes inne på universitetet i Warsawa, gikk langt fra knirkefritt.

– I det som etter hvert er blitt en kjent stil, ble universitetsledelsen mobbet av lokale darwinister. Møterommet ble kansellert, og Fundacja En Arche måtte flytte arrangementet til et hotell i nærheten, skriver Wells.

Det er i år 20 år siden boka kom ut første gang, og Wells har senere fulgt opp med boka «Zombie Science» (2017). Foredraget ble etterfulgt av en livlig spørsmål-og-svar-sekvens, med spørsmål om ikonene som Wells beskriver i boka fortsatt er i bruk i USA, om hva som har forandret seg siden boka første gang kom ut og hva som gjorde at Wells begynte å tvile på den darwinistiske læren. Med seg på podiet hadde Wells den polske biologiprofessoren Andrzej Myc, fysikkprofessor Adam Cenian og filosofiprofessor Grzegorz Malec.

Darwin-råd om ekteskap
– En student fortalte om en professor som ga råd om ekteskap og forhold basert på darwinismen, som blant annet gikk ut på at du ikke burde holde på partneren for lenge, men fortsette å lete etter noe bedre. Mange nevnte sammenhengen mellom darwinisme, marxisme, slaveri og rasehygiene, skriver Jonathan Wells.