Hvordan kan kristen tro bli relevant i en sekulær kultur? Kan troen bli mer relevant ved at vi jobber mer med tankene? Vi har snakket med den Bjarte Sanne, som nylig kom ut med boken Sprukne brønner. Darwinisme og postmodernisme i et bibelsk perspektiv.
– Jeg ble kristen som 19-åring, sier Bjarte Sanne, som er lege og psykiater med PhD fra universitetet i Bergen. Til daglig jobber han ved Haukeland universitetssykehus som barnepsykiater.
Gammel Francis Schaeffer-fan
– Jeg er egentlig gammel Francis Schaeffer-fan. Jeg savna noen som kunne føre arven etter Schaeffer videre, sier Sanne. Han fant Schaeffer sin avtaker i Nancy Pearcey, forfatter, professor ved Houston Christian University og fellow ved Discovery Institute, en partnerorganisasjon til BioCosmos. – Hun bygger på hans måte å tenke på, sier Sanne om Pearcey.
– Pearcey er veldig flink til å formidle kompliserte filosofiske synspunkter på en klar måte. Hun går løs på de gamle autoritetene, som Kant og Hegel. Hun avkler dem. Pearcey hjelper en til å se filosofihistorien og vitenskapshistorien i et bibelsk perspektiv.
– Personlig tenker jeg hun kan være litt for provoserende og forenklende, men jeg tror også det kan være hensiktsmessig for å få frem poengene, reflekterer Sanne.
- Les også: «God of the Gaps – ateistene har sine egne huller» av Nancy Pearcey
– Noen burde skrive om dette
– Noen burde skrive om disse tingene, sa Sanne til leder i Ungdom i Oppdrag, Andreas Nordli. – Kan ikke du gjøre det? svarte Andreas.
Etter å ha observert at mange er for lite grunnfestet i hva de tror på, begynte Sanne prosessen med å skrive bok. Resultatet ble boken Sprukne brønner. Darwinisme og postmodernisme i bibelsk perspektiv.
I løpet av over 400 sider forklarer og analyserer Sanne de to tankebygningene med mange sitat og referanser. – Jeg vet at det er tungt stoff, sier Sanne, som anbefaler å lese boken i små porsjoner.
Hvordan vise at kristen tro er relevant i en sekulær kultur?
Som kristen psykiater opplever han nok at enkelte kolleger kan se litt rart på ham av og til. – Stort sett ser de på kristen tro som et irrelevant fenomen, i alle fall i eget liv. Kristendom har stort sett ikke vært interessant eller aktuell i mine kretser, folk har vært mer likegyldige til den. Man har tenkt at den representerer gammeldagse tanker. Jeg har følt at det har vært mer uaktuelt, sier Sanne.
Troens manglende relevans for ikke-kristne ser Sanne i sammenheng med anti-intellektualisme blant kristne. Selv om han også ser på erfaringer som viktig i kristenlivet, er han redd for at unge kristne blir for opptatt av opplevelser på en måte som går ut over den intellektuelle siden ved troen.
– Anti-intellektualisme er farlig fordi vi gjør oss selv irrelevante for omgivelsene våre. Hvis vi ikke prøver å påvirke tankene i den verden vi lever i risikerer vi at kristendom i stadig større grad blir like rart å tro på som julenissen. Da blir det fryktelig vanskelig å plante evangeliet i en kultur.
– Nietzsche sier at verden kretser rundt tanker. Tanker har en enorm stor innflytelse. Så det er forferdelig viktig å forankre troen vår i noe solid.
Noe mer solid enn subjektive følelser
Ikke bare er det å jobbe med tanker viktig for å være relevant for ikke-kristne. Sanne peker også på at Paulus var opptatt av tanker og tankebygninger.
– Å jobbe med tanker er som å rydde et jorde for stein, i rusk og rask. Men og i det personlige kristenlivet kan følelser svinge, da er det viktig å basere det på noe mer solid.