Stempler Darwin som «rasist»

Charles Darwin resting against pillar covered with vines.

I en opprivende britisk debatt om avkolonisering, er Charles Darwin blitt stemplet som rasist. Charles Darwin får unngjelde ved University of Sheffield. Blir erklært som «rasist».

Det skjer i forbindelse med den britiske «avkoloniseringsprosessen», der det britiske utdanningssystemet gransker seg selv.

«Den hvite rases overlegenhet»
Det er The Telegraph  (bak betalingsmur) som rapporterer at en undervisnings- og forskningshåndbok ved University of Sheffield har erklært Charles Darwin som rasist. Forfatterne bak håndboka konkluderer med at Darwins «anerkjente teori om naturlig seleksjon rettferdiggjorde synspunktet om at den hvite rase var overlegen andre», og at Darwin brukte samme teori for «å rettferdiggjøre hvorfor kvinner var tydelig dårligere enn menn».

Sheffield-proklamasjonen har ført til en ren haglstorm av protester, fra folk som insisterte på at håndboka både er uhistorisk og «moralsk dum». Darwin-forsvarerne understreker blant annet at Darwin var en sterk motstander av slaveri.

11 forskere på rødlista
Ifølge The Telegraph er Darwin en av 11 forskere som er utpekt i den såkalte «dekoloniseringsguiden», med tittelen «Anvendelse av et dekolonialt rammeverk til undervisning og forskning i økologi og evolusjon». Håndboka forteller at synspunktene de 11 forskerne innehadde «påvirket typen forskning de utførte og hvordan de tolket forskningsdataene».

Også DNA-oppdageren James Watson og den svenske botanikeren Carl von Linné er blant de 11 på lista.

Håndboka, og oppslaget i The Telegraph, har skapt debatt i Storbritannia, om det europeiske koloniveldet og den samtidige rasismen. Flere historikere har gått ut og forsvart Darwin, og pekt på hans skarpe uttalelser mot slaveriet.

«Alle» var rasister
– Nesten alle på Darwins tid var «rasistiske» i det 21. århundre, ikke bare forskere og naturforskere, men til og med anti-slaveri-kampanjer og avskaffelseseksperter, sa professor og Darwin-biograf James Moore, og fortsatte: – Det som skilte Darwins «rasisme» fra andre – og som gjør ham mer som oss i dag – var hans dype overbevisning om at alle menneskelige raser er «familie», søstre og brødre.

– Darwins våkenhet var tydeligst i hans opprettholdelse av rasenes fulle menneskelighet og enhet, i møte med en stigende antropologi som insisterte på at rasene faktisk var opprinnelige arter og ikke-relaterte arter, og som rettferdiggjorde grusomheter som Darwin nå får skylden for, sa han.

Professor Nigel Biggar, en historiker i Oxford, la til: «I løpet av Darwins levetid var det britiske imperiet opptatt av å frigjøre slaver over hele verden».

Sammenlignes med Sovjetunionen
Den britiske universitetsministeren Michelle Donelan har tidligere advart om at studiesteder risikerer å speile Sovjetunionen ved å «sensurere historien» med avkoloniserende innsats.

En talsmann for University of Sheffield har uttalt: «Vi fjerner ikke viktige historiske figurer fra læreplanen vår, men vi legger til de som også har gitt betydelige bidrag til feltene matematikk, naturvitenskap og ingeniørfag, som for øyeblikket ikke er representert.»

Du kan lese mer om denne saken i The College Fix.

Også Michael Flannery i Evolution News har kommentert saken, blant annet slik:

– Ikke desto mindre har jeg gjentatte ganger antydet at det er en forskjell mellom den faktiske motstanden mot slaveri og en inderlig tro på rasemessig likestilling. At Darwin motarbeidet slaveri er absolutt sant, men at han avviste ideen om rasemessig likhet er også sant.

– Det er (…) galt å frikjenne Darwin som bare et «produkt av sin tid», en tid da angivelig alle var rasistiske. Alfred Russel Wallace, medstifter av evolusjonsteorien ved naturlig utvalg, var det absolutt ikke. I motsetning til Darwin insisterte han på at alle mennesker overalt «besitter menneskelige egenskaper av samme slag som våre egne,» og understreket at «innen intelligens og moral» er det « ikke noen markant overlegenhet i noe rase eller land», skriver Flannery.