Tro og vitenskap – vitenskapen ga ham troen tilbake

Tro og vitenskap - Douglas Ell forteller om hvordan vitenskap har ledet ham til tro på Gud.

Douglas Ell er matematiker og advokat. Her forteller han sin historie om vitenskap og tro, om hvordan han forlot troen og hvorfor han kom tilbake.

En reise tilbake til troen gjennom vitenskapen

Da jeg var barn, fornemmet jeg at det var en mening med universet, og det trøstet meg.

Foreldrene mine tok meg med i kirken og på søndagsskole, men jeg kan ikke huske at jeg lærte noe om Jesus eller evangeliet. Ingenting sank inn, og det var sannsynligvis fordi jeg var et veldig distrahert barn.

Vitenskap vs. tro på videregående skole

Jeg forlot troen på videregående skole. Jeg var (og er fortsatt) litt av en nerd, og etter hvert som jeg lærte mer om vitenskap, så det ut til at vitenskapen stred mot Bibelen.

Det feilslåtte Miller-Urey-eksperimentet gjorde meg til ateist

Det som virkelig rystet meg, var noe som ble kalt Miller-Urey-eksperimentet. Det sto i læreboken min på videregående, og selv om det for lengst har blitt diskreditert, finnes det fortsatt i mange lærebøker i naturfag.

I 1953 blandet to forskere kjemikalier de trodde var representative for atmosfæren på den tidlige jordkloden. Ved å kjøre strøm gjennom løsningen klarte de å produsere noen få aminosyrer, livets elementære byggesteiner.

Av dette utledet de at livet kunne ha oppstått ved naturlige prosesser – at det, slik Charles Darwin hadde spekulert i, kunne ha startet som et tilfeldig biprodukt av en kjemisk reaksjon i en «varm liten dam» på urjorden.

Det var en svak slutning av mange grunner: For det første brukte de ultrarene kjemikalier, og for det andre var forholdene under det kontrollerte eksperimentet ikke i nærheten av hva de naturlige forholdene kunne ha vært.

Dessuten, selv om de hadde produsert alle de nødvendige byggesteinene, gjensto det fortsatt å få dem til å koble seg sammen på riktig måte, noe som ikke «bare skjer» ved et uhell.

Etter å ha lest at livet kunne ha oppstått ved en tilfeldighet, vendte jeg meg dessverre bort fra Gud. Jeg betraktet meg selv som ateist da jeg begynte på MIT, og dette fortsatte i mange år mens jeg studerte teoretisk matematikk og deretter jus.

Kirke

Senere, da jeg var i begynnelsen av trettiårene, ble sønnen min født. Min kone ville at han skulle døpes, og jeg gikk med på det, mest for å unngå konflikt.

Men jeg følte at det var noe i den kirken. Jeg følte en følelse av hellighet der, og jeg møtte mennesker som hadde fred i livet. De hadde noe som jeg desperat trengte og ønsket meg, og jeg visste at verken penger eller yrkesmessig suksess ville kunne gi meg det. Jeg begynte å gå regelmessig i kirken.

Men jeg var fortsatt i tvil. Jeg sa til meg selv at jeg ikke kunne tro på Gud med mindre det fantes vitenskapelige bevis for hans eksistens. Så jeg bestemte meg for at jeg skyldte meg selv å lete etter bevis.

Fantastiske bevis for Gud i vitenskapen

Biologi peker på Gud: Kompleks spesifisert informasjon må være et resultat av design

Jeg kjøpte en standard universitetsavhandling om molekylærbiologi (mer enn 1400 sider med liten skrift) og begynte å lese. Det jeg fant forbløffet meg!

Bevisene fra biologien er overveldende; det er altfor mye kompleksitet og informasjon lagret i våre 3,2 milliarder «bokstaver» av DNA til at det kan være et resultat av noe annet enn design.

Jeg leste detaljer om hvordan livet fungerer på grunn av de biologiske delene vi kaller proteiner og de kompliserte maskinene (mange av dem) som bygges ved å sette dem sammen på akkurat den rette måten. Proteiner er høyt spesialiserte molekyler.

På et tidspunkt kunne ikke mattenerden i meg la være å regne ut – bokstavelig talt på baksiden av en konvolutt på et fly – hvor usannsynlig det var at et eneste funksjonelt protein noen gang i universets historie kunne ha blitt satt sammen ved en tilfeldighet. Det var et aha-opplevelse for meg. Spørsmålet om Guds eksistens var en no-brainer; moderne vitenskap peker mot troen på Gud.

Fysikk peker på Gud: Universets finjustering må være et resultat av design

Jeg leste også bøker om fysikk og kosmologi, og der fant jeg flere overbevisende bevis. Det finnes dusinvis av konstanter som ser ut til å være perfekt innstilt for at liv skal kunne eksistere: lysets hastighet, tyngdekraftens styrke, forholdet mellom proton- og elektronmassen og så videre.

Det ekstremt usannsynlige i at universet vårt har alle konstantene innstilt så presist, har blitt sammenlignet med et kontrollrom der hver eneste ratt er finjustert til nøyaktig riktig innstilling.

Forestillingen om et multivers som svar på problemet med denne finjusteringen mislykkes av en rekke vitenskapelige grunner. Og til tross for vitenskapelig posering, uten Gud har vitenskapen ingen anelse om hvorfor det finnes noe i stedet for ingenting. Hvorfor eksisterer noe som helst?

Syv vitenskapelige fenomener som peker på Gud

På et tidspunkt under denne reisen snakket jeg med en venn som den gang var leder for fysikkavdelingen ved MIT. Jeg nevnte at moderne vitenskap peker direkte mot Gud.

«Noen burde skrive en bok om det», sa jeg – hvorpå han svarte: »Kanskje det kunne være deg.»

Jeg likte ikke det svaret; jeg var en travel advokat med tre barn. Det måtte da finnes noen som var bedre egnet til oppgaven.

Men til slutt skrev jeg ned funnene mine i en bok. Counting to God: A Personal Journey Through Science to Belief (2014) tok det meg ti år å skrive, og jeg lanserte den ved å holde et foredrag på MIT.

Boken «teller» seg gjennom syv vitenskapelige områder som peker mot Gud:

  1. Universets skapelse
  2. Universets finjustering
  3. Livets opprinnelse
  4. Livets teknologi
  5. Makroevolusjonens gåter
  6. Vår helt spesielle jordklode og kvantemekanikken og dens implikasjoner for menneskets tankegang
  7. Frie vilj.

Mutasjoner skaper ikke fungerende DNA

Et enkelt faktum som nesten alle kan forstå, er at når det gjelder den foreslåtte neodarwinistiske mekanismen med naturlig seleksjon som virker på tilfeldige mutasjoner, fungerer evolusjonen nedover, ikke oppover.

Med andre ord, når du tar en fungerende DNA-kode og ødelegger den med feil og ikke-styrte mutasjoner, blir organismen dårligere. Dette virker nå åpenbart for meg, og det burde være åpenbart for alle som noen gang har jobbet med programvarekode.

Tro og vitenskap – bevisene er overalt!

For dem som har øyne å se med, er bevisene overalt!

Min søken etter bevis for Gud har pågått i mer enn 40 år. Den dag i dag føler jeg at jeg ble intellektuelt mobbet, presset til å vende meg bort fra Gud på videregående og universitetet av forfalsket vitenskap.

Jeg avskyr alle typer mobbere, og spesielt intellektuelle mobbere – mennesker, ofte professorer ved de beste universitetene, som mener at deres synspunkter er viktigere enn andres, og som prøver å overvelde andre med tvilsom vitenskap. Sannheten er ubehagelig for sekulære intellektuelle, men ærlig vitenskap peker mot Gud.

For å sitere Lord Kelvin:

«Hvis du studerer vitenskapen dypt nok og lenge nok, vil den tvinge deg til å tro på Gud.»

Min trosreise har vært en fantastisk gave. Det er som om jeg, mens jeg fulgte logiske veiskilt, kom til et sted av ubeskrivelig undring. Nå lever jeg i ærefrykt for universets majestetiske design og den fantastiske teknologien i alt liv. Hver morgen våkner jeg opp og takker Gud.

Denne teksten er først publisert på Salvo Mag er er for første gang publisert på norsk på BioCosmos.no, med tillatelse fra redaksjonen.

Om forfatteren: Douglas Ell

Douglas Ell ble tidlig uteksaminert fra MIT, der han fordypet seg i matematikk og fysikk. Deretter tok han en mastergrad i teoretisk matematikk.

Etter å ha fullført jusstudiene ble han en fremtredende advokat. Ell utarbeidet den første 401(k)-planen innen profesjonell idrett og har representert en rekke nasjonalt anerkjente selskaper, fagforeninger og pensjonsordninger. Hans juridiske utdannelse og arbeid, kombinert med hans akademiske vitenskapelige bakgrunn og et helt liv med selvstudier, har gitt ham en unik tilnærming til vitenskap, religion og filosofi, og evnen til å nøste opp i det forvirrende og ofte følelsesladde forholdet mellom vitenskap og religion.

Se mer fra Douglas Ell på Counting to God.