Omega-3-forskeren Jørn Dyerberg er en av Danmarks anerkjente kostholdseksperter.
En av Danmarks anerkjente forskere innen ernæringsvitenskap, professor emeritus Jørn Dyerberg fra København, støtter intelligent Design. Dyerberg er mannen som først på 70-tallet begynte sin forskning på Omega 3-fettsyrene, og sammen med andre avdekket fettsyrenes betydning for menneskekroppen.
Har du en boks med trankapsler stående i kjøleskapet? Er svaret ja, kan du rette en takk til danske Jørn Dyerberg. Hans utforskning av omega-3 fettsyrene og deres betydning for menneskets helse betød i sin tid en hel revolusjon for ernæringsvitenskapen.
Professoren med tilknytning til Københavns Universitet er en av Danmarks fremtredende forskere fra vår tid. The International Union of Nutrition Scientists (IUNS) har hyllet ham som en «levende legende».
For et par uker siden gikk Dyerberg ut offentlig og støttet Intelligent Design.
Krebs’ syklus
Dyerbergs mening om saken er ikke ny. Det nye er at han går offentlig ut med det. I drøyt 40 år har han vært tilhenger av Intelligent Design, i det stille. Men som pensjonert professor trenger han ikke lenger å holde lav profil. I podcasten snakker han om sin egen tankegang omkring dette; at du må være utenfor darwinistenes evne til å skade deg før det blir fornuftig å stå fram som ID-tilhenger.
Som forsker og lege på 1970-tallet studerte Dyerberg den såkalte Krebs’ syklus, også kalt den omvendte sitronsyresyklus, en serie kjemiske reaksjoner som er svært viktige i alle levende celler som går på oksygen. Syklusen er oppkalt etter sin oppdager, nobelprisvinner Hans Adolf Krebs (1900-1981).
I sitt arbeid med Krebs’ syklus måtte Dyerberg konstatere at samtlige enzymer i dette kjemiske komplekset må være til stede, før det har noen relevant biologisk funksjon. Senere leste han Michael Behes bok fra 1996, Darwins Black Box, der Behe introduserte begrepet «ikke-reduserbar kompleksitet». Dyerberg hadde allerede kommet fram til samme konklusjon som Behe.
I podcasten forteller Dyerberg hvorfor han ikke anser neodarwinismen som forklaringen på livets biokjemiske kompleksitet. Han forteller også hvordan hans kolleger reagerte negativt, når han brakte ideen om intelligent design på banen.
Les mer om:
The International Union of Nutrition Scientists (IUNS) om Dyerberg som en «levende legende».
Den omvendte sitronsyresyklus, eller Krebs’ syklus.
Nobelprisvinner Hans Adolf Krebs