Et «must read» om ID

– Vil du ha 100 prosent styr på hva Intelligent Design er, og ønsker å bli oppdatert med forskningen på området, så er bogen «Enter ID» et «must read». Leseren vil ikke finne en grundigere gjennomgang på dansk.

Det skriver biolog Kristian Bánkuti Østergaard i sin anmeldelse av boka «Enter ID» av Karsten Pultz. Anmeldelsen stod på trykk i den danske avisa «Udfordringen» for noen uker siden. Boka kom ut på dansk i april. Ingen språk utenom norsk er lettere for nordmenn å lese enn akkurat dansk, så her er det bare å hive seg rundt…

Retter opp misforståelser
Karsten Pultz gir status på hvordan ID (Intelligent Design) behandles i Danmark, der han inkluderer alle danske publikasjoner som har beskrevet ID. Intelligent Design blir misforstått – både bevisst og ubevisst – og ingen krysser fingrene når Pultz retter opp misforståelsene.

Men hva er intelligent design? Pultz gir følgende definisjon: Levende organismer har egenskaper som best kan forklares med intelligens som kausalitet (årsak).

Deretter gir han en logisk og forståelig innføring i hva ID er, og like mye hva det ikke er.

Grundig arbeid
Leseren vil ikke finne en grundigere gjennomgang på dansk. Pultz har kildene i orden og kontakt med ID-forskere som har jobbet seriøst med emnet i flere tiår. Dette gjør eksemplene i boka veldig relevante og kildene nye. Det er tydelig at det ligger grundig forskning bak.

ID forklares konkret ved å inkludere informasjon i DNA, fascinerende mikroskopiske maskiner og livets opprinnelse. Pultz problematiserer påstanden om at alle disse tingene kan forekomme ved tilfeldige prosesser.

I tillegg har boka et kapittel som presenterer de ledende ID-forskerne i verden. Det er en god og nyttig oversikt som kan brukes hvis du vil lese mer om ID.

Kaller en spade for en spade
Vi har lov til å følge Pultz i hans frustrasjoner og entusiasme gjennom hele boka. Noen ganger kan han være litt tøff i sin stereotype beskrivelse av motstanderne, og det er både ateister og kreasjonister som står for skudd.

Det burde ikke være nødvendig, for boken bugner av bevis og god argumentasjon, og den står sterk alene. Men noen ganger er det også befriende at Pultz kaller en spade for en spade.

Flere og flere bøker blir skrevet om dette emnet – med svingende resultater. De er ofte avkok fra andre bøker og bruker kilder fra det siste årtusenet. Kan en konservatorium-utdannet musiker og amatørmekaniker som Karsten Pultz levere produktet – uten vitenskapelige titler?

Som biolog med 25 års erfaring i faget er svaret mitt et klart «ja», og han bruker til og med kunnskapen han har fra musikken og bilverkstedet i sin argumentasjon.

Karsten Pultz: Enter ID
217 sider. 199,00 kr. Udgitt på eget forlag april 2020
Kan blant annet kjøpes her.

Anmeldt av biolog Kristian Bánkuti Østergaard