Oppfølgeren til Slangens brorskap, Institutt for oppstigning, kom ut i høst. Her kan du lese mer om boken.
Øyvind Albert Voie debuterte som skjønnlitterær forfatter med science-fiction-boken Slangens brorskap tidligere i år. Nå er oppfølgeren, Institutt for oppstigning, allerede ute.
I samme stil som Slangens brorskap
Boken følger på mange måter i samme spor som debutboken Vi følger ungdommene Aksel, Thomas og Lisa, sammen med mentoren Abel og etterforsker Iversen. Disse kjemper de godes kamp mot onde og mysteriøse krefter, som tar i bruk moderne vitenskap og teknologi.
KI-genererte bilder guider leserens forestilling, og vitenskap og teknologi er fortsatt grunntema i fortellingen. Også i denne boken tar Voie i bruk sine kunnskaper som forsker i et forklarende tillegg bakerst i boken, som går dypere i vitenskapen som er nevnt i fortellingen.
Nye vendinger
Oppfølgeren til Slangens brorskap viser samtidig utvikling i tid og karakter, sammenlignet med debutboken. Deler av boken kan oppleves mer uforutsigbar, da det er mindre tydelig hvilke rammer som gjelder i science-fiction-fortellingen. Den er også mørkere, og presenterer mer ondskap, uten å være unødvendig grafisk.
Voie fortsetter å progressivt presentere lesere for ulike scener og karakterer som de fleste lesere ikke umiddelbart vil se sammenhengen mellom. Dette kan utfordre noen lesere, men kan samtidig gi en opplevelse av å være en del av et mysterium. Samtidig som science-fiction-elementer i fortellingen naturlig nok ikke fremstår så realistiske, får vi innblikk i rimelig realistiske karakterer, som kjemper med tvil, tillit, relasjoner og store valg.
Kritisk til utopisk tro på vitenskap
Fra et kristent perspektiv er Institutt for oppstigning et friskt og nyttig bidrag. Boken bidrar blant annet til å gjøre unge lesere mer oppmerksom på farene ved moderne teknologi og vitenskap. Kritisk tenkning er alltid viktig, og den type science fiction som Voie leverer, fører til at flere tenker mer rundt hvor vi er i dag, og hvilken vei vi går, når det for eksempel kommer til bioteknologi, kunstig intelligens og datachiper i hjernen.
Vi lever i en tid der enkelte nyateister har en utopisk og nærmest grenseløs tro på hva vitenskap kan utrette. Voies bok kan på en underholdende måte advare mot ukritisk bruk av vitenskap og teknologi. En slik kritikk harmonerer godt med et kristent perspektiv, og følger i tradisjonen til blant annet C.S. Lewis og G.K. Chesterton.
Et bidrag for intelligent design
Boken fremmer også et mulig argument for en intelligent Skaper, basert på (1) tilstedeværelsen av sterk intelligens, (2) det faktum at sterk intelligens kan forekomme utenfor en biologisk hjerne og (3) teorier som antyder at universet dypest sett består av informasjon.
Vårt univers kan ikke bare forklares med materie og energi. Intelligens og informasjon er viktige aspekter ved vår tilværelse, selv om slike konsepter kan utfordre antakelsene til enkelte forskere.
Takk til Voie, som har skrevet en bok som gir inngang til et eget spennende science-fiction-univers, og som samtidig kan bidra til god refleksjon rundt vår egen virkelighet.
Fakta
Tittel: Institutt for oppstigning
Sjanger: Science-fiction
Forfatter: Øyvind Albert Voie
Forlag: Hermon forlag
Sider: 224