Nordisk ID-debatt

Glenn-Peter Sætre (venstre) og Karsten Pultz tolker naturen vidt forskjellig. Foto: UiO, Institutt for biovitenskap/Privat

Biologiprofessor Glenn-Peter Sætre i Oslo hevder at menneskets trange fødselskanal er et eksempel på «uintelligent design». Det dårlige designet i kvinnekroppen bekrefter at evolusjonsteorien har rett og Intelligent Design tar feil, mener Sætre. Nå får han svar på tiltale, fra Danmark.

Svaret kommer fra musiker og forfatter Karsten Pultz, mannen bak den nylig utgitte boka Enter ID: Videnskaben udfordrer Darwin (mai 2020).

– I den materielle verden er det ikke mulig å gjøre noen konstruksjoner feilfri, spesielt hvis oppgaven er å lage maskiner som skal kunne utføre flere funksjoner, skriver Pultz, og fortsetter:

– Det er begrensninger i den fysiske verden, og resultatet vil være tekniske kompromisser, uansett om du holder deg til naturlig utvalg som handler på tilfeldig mutasjon, eller intelligent design, skriver Pultz, og fortsetter:

– Den samme logikken, brukt på den gamle Jaguaren jeg en gang eide, ville antydet at fordi den hadde mekaniske designfeil, kunne den ikke ha blitt intelligent designet og må nødvendigvis være et produkt av tilfeldige prosesser.

Du finner Sætres artikkel her, og Pultz motsvar her (på engelsk).

Norsk oversettelse av samme artikkel finner du her: