Reinsdyra har varmeveksler

Hvorfor er det nesten ingen frostrøyk rundt en reinsdyrflokk? Svaret finnes i reinens unike nese. (Foto: UIT)

Visste du at reinsdyret har varmeveksler, pels med fabelaktig isolasjonsevne, en egen varmedumpingsmekanisme og til og med en nødløsning mot overoppheting, der kun hjernen kjøles ned?

Hvorfor er det nesten ikke frostrøyk rundt reinsdyr som står stille, i motsetning til hester, kyr og mennesker? Arktisk dyreliv er utstyrt med en serie smarte patenter, som gjør dem i stand til å takle de enorme temperatursvingningene de utsettes for.

På dette youtube-innslaget forteller Tromsø-professor Lars Folkow om reinsdyrets smarte resirkulasjonsanlegg.

Reinsdyras egenskaper er helt ekstreme. På mindre enn ett sekund klarer reinens sinnrike nesestruktur å endre luftens temperatur med utrolige 70 – 80 grader.

Forskerne har sett nærmere på hvordan i all verden reinsdyra får til dette, med rein på tredemølle, simuleringsforsøk og termodynamikkens andre lov.

– Rudolfs utrolige evne til å endre temperatur og holde styring på fuktigheten er et spennende tema for NTNU-forskerne med termodynamikk og varmeutveksling på fagmenyen, forteller Forskning.no.

På sin jakt etter kunnskap om energieffektive systemer, begynte forskerne ved NTNU å spørre seg om naturen selv hadde noe å lære bort. Tromsøforsker Arnoldus Schytte Blix tipset dem om å se nærmere på reinsdyrene.

Du kan lese hele artikkelen på Forskning.no her.