Tveter på engelsk og swahili

Korona-fast: Kjell J. Tveters bøker er oversatt til engelsk og snart klare for skolene i Kenya. Selv må han foreløpig holde seg i ro hjemme i Fredrikstad.

Kjell Tveters bøker gjør suksess i Øst-Afrika. Tre av dem er oversatt til engelsk, og snart kommer den første på swahili. – Artig. Dette er jo livsverket mitt etter at jeg ble pensjonist, sier han.

Det siste året har Tveter fått svært gode forbindelser i Kenya, og «The Little Book of Creation» (Den lille skapelsesboka) er nå godkjent til bruk i kenyanske skoler. Tre Afrika-turer er det blitt på den pensjonerte professoren, før korona-krisen nylig stoppet all reisevirksomhet for en stund.

– Neste gang skal jeg reise på kryss og tvers i Kenya med de tre bøkene. Jeg får stadig nye invitasjoner.

Skeptiker snudde
Det var i mars i fjor at Kjell Tveter tok den første Kenya-turen, etter at han – litt tilfeldig – hadde fått gode kontakter på universitetet i Eldoret, helt vest landet. Nytrykte utgaver av «The Little Book of Creation» ble delt ut på universitetet, og Tveter husker spesielt en kvinnelig professor som fikk en bok, og som ikke la skjul på at hun var svært skeptisk.

Men bare timer senere ringte hun, og ba om et møte. Møtet fant sted neste dag, og med seg hadde hun fem kolleger.

– This makes sense, dette gir mening, var budskapet fra de seks professorene.

I ettertid tenker Tveter at det var uhyre bra at bøkene var trykket opp på forhånd og kunne deles ut, gratis. – De ble en døråpner, sier han.

Radarpar
Med på turen var Dag Kr. Norli, Afrika-ekspert og forretningsmann. Duoen utfyller hverandre helt utmerket; Tveter holder foredrag og snakker med folk, Norli administrerer, knytter kontakter og åpner dører. – Uten Norli ville ingen ting av dette vært mulig. For eksempel ville prosessen med nasjonal godkjenning av den lille skapelsesboka ha stoppet opp. Selv om en statsråd tidlig lovet godkjenning, var det uhyre komplisert å få igjennom denne prosessen, der syv referansepersoner skulle gjennomgå det faglige innholdet før boka kunne brukes i skolen. Bare det å finne fram til det rette kontoret som skulle gjøre denne jobben, var nesten umulig for en uforstående, forteller Kjell Tveter.

Da Tveter og Norli var tilbake i Eldoret i november, slo kenyanerne på stortromma. Det kan du lese mer om her.

I mellomtida hadde Tveter deltatt på et større møte i organisasjonen CSAK (Christian and Scientific Association of Kenya) i august.

Mange studenter samlet rundt Dag Norli og Kjell Tveter

Kjell Tveter og Dag Kr. Norli er blitt svært godt mottatt i Kenya. Her sammen med noen av studentene i Eldoret.

Tjener ingen ting
Med Tveters tre besøk har kenyanere fått øynene opp for Intelligent Design. BioCosmos Kenya er nå under etablering, det skjer i samarbeid med BioCosmos Norge. Korona-krisen har forsinket arbeidet, men Tveter tror dette bare er midlertidig.

Kjell Tveter foran plakat av seg selv

På plakaten: I november holdt Kjell Tveter foredrag i Eldoret om «Svakhetene ved evolusjonsteorien».

– Det jobbes på flere fronter nå, vi har flinke folk med oss og ser at ting legger seg på plass. I løpet av mai skal Den lille skapelsesboka være oversatt til swahili. Boksidene blir satt her i Norge, før endelig trykkeing i Kenya. Særlig for unge kenyanere er det viktig å ha bøker på swahili. Dette er førstespråket til 5-10 millioner mennesker i Kenya og Tanzania, og andrespråket for over 50 millioner mennesker. Også i Tanzania jobbes det med intelligent Design og etablering av en egen BioCosmos-organisasjon, men her har vi ikke på langt nær kommet like langt som i Kenya, sier Tveter, som understreker at han personlig ikke tjener noe på innsatsen.

– Jeg får dekket alle utgifter av Einar Rasmussen, som også startet opp og finansierer BioCosmos i Norge. Og ellers har jeg min faste pensjon, sier han.

– Ikke gjør samme tabben
– Mitt budskap til Øst-Afrika er at de ikke må gjøre samme tabbe som oss i Vesten. Først sendte vi misjonærer til Afrika og lærte bort vår kristne verdensforståelse, deretter har vi bygget opp en rent materialistisk naturvitenskap og virkelighetsforståelse, som i praksis forkynner et ateistisk verdensbilde. Det er ingen grunn til at afrikanere ukritisk skal overta alt dette.

Kjell Johannes Tveter (83), professor emeritus i kirurgi og urologi, hadde ingen anelse om hva han skulle gå i gang med da han ble pensjonist i 2010. Nokså tilfeldig begynte han å fordype seg i darwinkritikk og forskning innen Intelligent Design. I 2012 ga han ut boka «Livet – Skapelse eller tilfeldighet», i 2014 «Livets Mysterium», i 2016 «Den lille skapelsesboka» og i 2018 «Tro for en tid som denne». Den første boka blir ikke oversatt til engelsk, men innholdet er innarbeidet i de engelske utgavene av de tre andre bøkene.