Vil kombinere evolusjon og bibel

Foreldrene og besteforeldrene våre tok feil når det gjelder forholdet mellom teologi og ­vitenskap, hevder Joshua Swamidass.

Den amerikanske forskeren Joshua Swamidass vil kombinere evolusjon og bokstavelig bibeltolkning. Det skriver Vårt Land, som har intervjuet Swamidass.

Bakgrunnen er Swamidass’ bok «The Genealogical Adam and Eve», som kom ut før jul. Internasjonalt har den fått mye oppmerksomhet både blant kristne og ateister.

– Konflikten mellom evolusjonslæren og Bibelens skapelsesberetning, slik man tradisjonelt har tolket den, er mye mindre enn vi trodde, hevder Swamidass, som er forsker i biologi ved Washington University i St. Louis.

– Det er en fantasi å tro at vi blir enige. Tilnærmingen min handler om å lytte og gi plass for ulike syn. Jeg tror folk er lei av konflikten og vil finne ut om dette er en bedre vei.

Som ung kristen opplevde Swamidass at han måtte velge mellom å tro på Adam og Eva eller evolusjon. Av lojalitet til Bibelen avviste han evolusjonsteorien til fordel for ung jord-kreasjonisme, som forsvarer at jorden ble skapt for 6.000 år siden. Senere har han gått i gradene som biolog og kommet frem til at motsetningen ikke er reell.

– Vi har arvet en konflikt fra foreldrene og besteforeldrene våre. De tok feil når det gjelder forholdet mellom teologi og ­vitenskap, men feilene deres ble en del av den verden de ga oss, sier Swamidass.

Du kan lese hele Vårt Land-intervjuet her.

Les hva styreleder i BioCosmos, Steinar Thorvaldsen, mener.