Universets finjustering handler om hvordan universet er ekstremt fininnstilt for at liv skal kunne eksistere. Her kan du se en kort video som forklarer dette, og viser hvordan universets finjustering best kan forklares med Guds eksistens. Nedenfor kan du lese teksten fra videoen.
Fysikere er enige om at universet er finjustert for liv, ut fra en rekke faktorer. Hva kan best forklare denne finjusteringen?
- Nødvendighet?
- Tilfeldighet?
- Design?
I denne videoen fra William Lane Craig får du en kort og lettfattelig forklaring.
Nedenfor kan du lese teksten fra videoen.
Universets finjustering: Konstantene i universet er nøye innstilt
Fra galakser og stjerner ned til atomer og subatomære partikler – selve strukturen i universet vårt bestemmes av disse tallene.
Dette er de grunnleggende konstantene og størrelsene i universet. Forskere har kommet til den sjokkerende erkjennelsen at hvert enkelt av disse at hvert av disse tallene er nøye innstilt til en forbløffende presis verdi, en verdi som en verdi som faller innenfor et ekstremt smalt område som tillater liv.
Hvis ett av disse tallene ble endret bare en hårsbredd, ville det ikke kunne eksistere noe fysisk, interaktivt liv noe sted.
Det ville ikke vært noen stjerner, ikke noe liv, ingen planeter, ingen kjemi.
Eksempler på universets finjustering
1. Tyngdekraften og gravitasjonskonstanten
Ta for eksempel tyngdekraften. Tyngdekraften bestemmes av gravitasjonskonstanten. Hvis denne konstanten varierer med bare én av tiendedelen, ville ingen av oss eksistere.
For å forstå hvor snevert dette livstillatende området er, kan du tenke deg en urskive som er delt inn i trinn fra 10 til 60.
For å forstå hvor mange små punkter på skiven dette er, kan du sammenligne det med antallet dette er, kan du sammenligne det med antallet celler i kroppen din, eller antallet sekunder som har gått siden tidenes begynnelse.
Hvis gravitasjonskonstanten hadde vært i uoverensstemmelse med bare ett av disse forsvinnende små inkrementene, ville universet enten ha ekspandert og tynnet ut så raskt at det ikke kunne dannes noen stjerner og liv ikke kunne eksistere. Eller så ville det ha kollapset tilbake på seg selv med samme resultat: ingen stjerner, ingen planeter og ikke noe liv.
2. Universets ekspansjonshastighet og den kosmologiske konstanten
Eller tenk på universets ekspansjonshastighet. Denne drives av den kosmologiske konstanten. En endring i verdien av denne på bare én av 10 deler til den 120-deler vil føre til at universet utvider seg for raskt eller for sakte.
I begge tilfeller vil universet igjen være umulig for liv.
Eller, et annet eksempel på finjustering: Hvis massen og energien i det tidlige universet ikke var jevnt fordelt med en
ubegripelig presisjon på én del av 10 til 123, ville universet vært fiendtlig innstilt til liv av noe slag.
Faktum er at universet vårt kun tillater fysisk, interaktivt liv fordi disse og mange andre tall har blitt balansert uavhengig av hverandre og på en utsøkt måte på en knivsegg.
«Overalt hvor fysikerne ser etter, finner de eksempler på finjustering.»
Martin Rees, astronom ved University of Cambridge
«Det bemerkelsesverdige er at verdiene av disse tallene ser ut til å ha blitt finjustert for å muliggjøre utviklingen av liv.»
Stephen Hawking, teoretisk fysiker ved University of Cambridge
«Hvis noen påstår at de ikke er overrasket over de spesielle egenskapene som universet har, gjemmer han hodet i sanden. Disse spesielle egenskapene er overraskende og usannsynlige.»
David Deutsch, fysiker ved University of Oxford
Hva er den beste forklaringen på universets finjustering?
Det finnes tre levende alternativer. Finjusteringen av universet skyldes enten fysisk nødvendighet, tilfeldigheter eller design.
Hvilket av disse alternativene er mest sannsynlige?
Forklarer nødvendighet universets finjustering?
Ifølge dette alternativet må universet være livsfremmende. De nøyaktige verdiene til disse konstantene og størrelsene kan ikke være annerledes.
Men er dette sannsynlig? Er det umulig med et univers som ikke tillater liv?
Langt derifra. Det er ikke bare mulig, det er langt mer sannsynlig enn et univers som tillater liv.
Konstanter og størrelser er ikke bestemt av naturlovene.
Det finnes ingen grunn eller bevis som tyder på at finjustering er nødvendig.
Forklarer tilfeldigheter universets finjustering?
Hva med tilfeldigheter? Har vi bare vært veldig, veldig, veldig, veldig, veldig heldige?
Nei; sannsynligheten er så latterlig liten at finjusteringen er langt utenfor tilfeldighetens rekkevidde.
Så i et forsøk på å holde denne muligheten i live, har noen gått bort fra empirisk vitenskap og valgt en mer spekulativ tilnærming, kjent som multiverset.
De forestiller seg en univers som produserer et så stort antall universer at sannsynligheten er stor for at det til slutt vil
dukke opp universer som tillater liv. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige bevis for eksistensen av dette multiverset.
Det kan ikke oppdages, observeres, måles eller bevises, og universgeneratoren i seg selv ville kreve en enorm mengde
finjustering.
I tillegg er det langt mer sannsynlig at det oppstår små enn store, så det mest sannsynlige observerbare universet vil være et lite, bebodd av én enkelt, enkel observatør. Men det vi faktisk observerer, er nettopp det vi minst av alt burde forvente: et stort, spektakulært komplekst
komplekst, svært ordnet univers bebodd av milliarder av andre observatører.
Så selv om multiverset skulle eksistere, noe som er et diskutabelt poeng, ville det ikke gjøre noe for å forklare fininnstillingen.
Kan design forklare universets finjustering?
Gitt usannsynligheten av fysisk nødvendighet eller tilfeldighet, er den beste eller tilfeldigheter, kan den beste forklaringen på hvorfor universet er fininnstilt for liv, være at det ble designet slik.
«En fornuftig tolkning av fakta tilsier at et superintellekt har fiklet med fysikken, og at det ikke finnes noen blinde krefter i naturen som er verdt å snakke om.
Tallene man beregner ut fra fakta virker for meg så overveldende at denne konklusjonen nesten er hevet over enhver tvil.»
Sir Fred Hoyle, astrofysiker og kosmolog ved University of Cambridge
Paul Davies, fysiker og mottaker av Templeton-prisen og Kelvin Medal fra UK Institute of Physics, samt Michael Faraday-prisen
For meg er det sterke bevis på at det er noe som foregår bak det hele. Det virker som om noen har finjustert naturens tall for å skape universet. Inntrykket av design er overveldende.
«Himmelen forkynner Guds herlighet, himmelen forkynner hans henders verk. Dag etter dag utgyter de tale, natt etter natt åpenbarer de kunnskap.» – Kong David i Salme 19