Absurd, latterlig og rent sprøyt

KRISTIANSAND 20060914 Skipsreder Einar Rasmussen. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX

Tidligere skipsreder og mangemilliardær Einar Johan Rasmussen har opprettet stiftelsen BioCosmos Africa, som skal utfordre Darwins evolusjonsteori og spre informasjon om såkalt “Intelligent Design” i Afrika. – Dårlig kamuflert gammeltestamentlig forkynnelse, mener biologiprofessor.

Den tidligere skipsrederen har nå opprettet Stiftelsen Biocosmos Africa, med en grunnkapital på ti millioner kroner. Stiftelsen har som formål å være et “ressurssenter for det afrikanske kontinent for å introdusere, presentere og utbre Intelligent Design som en vitenskapelig teori som et alternativ til naturalistiske hypoteser”. Målet er å etablere nasjonale Biocosmos-foreninger i flere afrikanske land, ifølge vedtektene.

«Jeg ønsker at mennesker skal forstå at det er en skaper som står bak universet»

Teorien om Intelligent Design går enkelt forklart ut på at naturen er så finstemt at verden ikke kan ha blitt til gjennom evolusjon, men at det derimot må stå en intelligens/designer bak.

I 2019 brukte Rasmussen 15 millioner kroner på å opprette Stiftelsen Biocosmos, som skulle spre informasjon om Intelligent Design blant unge i Norge. Målet var å få teorier om dette inn i skoleverket, men stiftelsen ble møtt med stor skepsis. Nå åpner altså den tidligere skipsrederen og mangemilliardæren lommeboken igjen og satser i Afrika.

Mottagelsen i Norge har vært temmelig lunken, så vi tenkte at vi også skulle prøve Afrika sør for Sahara. Der er det mye mer åpenhet rundt disse tankene, sier Rasmussen.

Det står en skaper bak

Rasmussen-familien eier Rasmussengruppen i Kristiansand og er en av Norges aller rikeste familier. Einar Johan Rasmussen ble selv oppført med en formue på åtte milliarder kroner på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2019, men har siden den gang overført alle aksjer og styreverv til øvrig familie. Han har likevel fortsatt til rikelig med salt i grøten, og har altså blant annet valgt å bruke titalls millioner kroner på å fremme kunnskap om “Intelligent Design”.

– Hvorfor er du så opptatt av Intelligent Design at du hittil har brukt 25 millioner kroner på det?

Jeg har ingen tro på at skaperverket kun skyldes tilfeldigheter. Det er to muligheter: Den ene er at alt skyldes tilfeldigheter, og det andre er at det står en intelligens bak. Jeg mener at det står en skaper bak, ikke minst på grunn av universets fininnstilling. Naturkonstantene er på en knivsegg akkurat det de må være. Var f.eks. gravitasjonskonstanten ørlite større, ville universet trekke seg sammen. Var den ørlite mindre, ville universet løpe løpsk.

– Er den skaperen Gud?

Ja, det er det vi kaller Gud.