– Naturlig teologi er for folk flest

- Naturlig teologi er for folk flest, mener filosof Peter S. Williams

Når folk hører om naturlig teologi tenker mange at det er noe kompliserte noe for spesielt interesserte som har med Gud og naturvitenskap å gjøre. Men kan naturlig teologi være mye mer enn bare forholdet mellom Gud og naturvitenskap? Og kan det være interessant for alle?

Jeg har intervjuet filosof Peter S. Williams, forfatter av A Universe From Someone. Essays on Natural Theology om dette.

Hva er naturlig teologi?

La oss begynne med det grunnleggende: Hva er naturlig teologi?

– Naturlig teologi er den filosofiske disiplinen som forfølger spørsmålet om hvorvidt det finnes gode argumenter for «teisme» (det vil si troen på at Gud eksisterer), forklarer Williams.

På samme måte som man kan argumentere for og mot mye annet, kan man argumentere for og mot Guds eksistens.

– Et godt argument i naturlig teologi vil være et sett av premisser som samlet sett er mer sannsynlig sanne enn usanne, og hvorfra det følger en konklusjon med logisk gyldighet som tilfører noe til argumentet for Guds eksistens, fortsetter Williams.

I naturlig teologi fokuserer man blant annet på at den virkeligheten vi møter kan fortelle oss noe om Gud.

– Generelt forsøker argumenter for teisme å begrunne en rasjonell anerkjennelse av ulike relasjoner mellom bestemte aspekter av kosmos og Gud, der hver relasjon forteller oss noe om Gud (det er altså en nær sammenheng mellom «naturlig teologi» og utforskningen av Guds natur i «filosofisk teologi»), sier Williams.

Det finnes mange argumenter for Guds eksistens

Det mange ikke er klar over, er at det ikke bare finnes 4-5 argumenter for Guds eksistens, men mange. Williams forklarer:

– Det finnes et langt bredere utvalg av argumenter for Gud enn folk flest er klar over. Den kjente amerikanske filosofen Alvin Plantinga holdt en gang et foredrag om «Two Dozen (Or So) Arguments for God».

Disse argumentene kan så sammen bygge en case for Guds eksistens.

– Jeg mener at en god del argumenter for Gud kan forsvares, og at de best kan betraktes som gjensidig forsterkende deler av en kumulativ sak der ulike argumenter bringer ulike (men kanskje overlappende) biter av informasjon til bordet når det gjelder vår forståelse av Guds natur, sier han.

Kristne argumenter fra Bibelen kan styrke troen på Guds eksistens

Hvordan henger så naturlig teologi sammen med apologetikk?

– Filosofen Richard Swinburne ved Oxford University snakker om «forgrenet» – det vil si «utvidet» – naturlig teologi. Såkalte «kristne bevis», som tradisjonelt har blitt betraktet som en del av den teologiske disiplinen kristen apologetikk (f.eks. historisk funderte argumenter for og fra oppfylte bibelske profetier, Jesu guddommelige selvforståelse, argumentet for Jesu oppstandelse, osv.) bygger ikke bare på og avrunder det filosofiske argumentet for Gud med grunner til å tro på den kristne Gud, men det kan også fungere som en del av det kumulative filosofiske argumentet for teisme, resonnerer Williams.

– Vi må sammenligne verdensbildene

– Den ateistiske filosofen Thomas Nagel minner oss om at «Filosofien må gå komparativt til verks.»

Williams peker på at det å sammenligne i filosofien betyr to ting:

– På den ene siden betyr dette at det kumulative argumentet for Gud må veies opp mot det kumulative argumentet for hvert enkelt alternative verdensbilde.

– På den annen side betyr det at de positive argumentene for Gud må forsterkes av de negative argumentene som kan anføres mot ikke-teistiske verdensbilder. Jeg tror det er mange gode grunner, i tillegg til de positive argumentene for teisme, til å være dypt skeptisk til levedyktigheten til ikke-teistiske verdensbilder som panteisme og metafysisk naturalisme.

Hvorfor skal «vanlige folk» bry seg om naturlig teologi?

Så hva med innvendingen om at naturlig teologi er for nerder eller spesielt interesserte?

– Hvis vi ser bort fra antydningen om at filosofer kanskje ikke er «vanlige» mennesker (!), hvorfor skulle folk «bry seg» om naturlig teologi? Filosofi handler om å søke og formidle sanne svar på viktige spørsmål gjennom å praktisere gode intellektuelle vaner.

Filosofen viser til en annen kjent filosof som peker på at spørsmålet om Guds eksistens er spørsmålet som har størst konsekvenser for alt annet av hva vi tenker og gjør.

– Folk bør bry seg om å finne og formidle et sant svar på spørsmålet om Guds eksistens, fordi, som Mortimer J. Adler hevdet:

«Bekreftelse eller fornektelse av Guds eksistens har større konsekvenser for tanke og handling enn besvarelsen av noe annet grunnleggende spørsmål.»

Vi søker alle etter mening

Williams viser til at vi alle forsøker å få våre antakelser, holdninger og handlinger til å gi mening.

– Ethvert fullt fungerende menneske har en «livsstil» som tar sikte på å integrere «hodet» (inkludert antakelsene om virkeligheten), «hjertet» (holdningene man har eller inntar til det man antar er sant om virkeligheten) og «hendene» (handlingene som vokser ut av kombinasjonen av antakelsene og holdningene).

– Det som noen ganger kalles «gudsspørsmålet», dreier seg om den fundamentale virkelighetens natur, og er direkte knyttet til grunnleggende spørsmål om kosmos’ natur, mening og formål generelt, og menneskets eksistens spesielt. Følgelig er «gudsspørsmålet» av dypt praktisk eksistensiell betydning.

Følg med fremover, da vi vil publisere flere saker med Peter S. Williams, basert på hans bok A Universe From Someone: Essays on Natural Theology.

Om Peter S. Williams

Den engelske kristne filosofen Peter S. Williams (MA, MPhil, PGCert) har reflektert over Guds eksistens i nesten et halvt århundre. Naturlig teologi har vært et sentralt tema i arbeidet hans, og han har debattert Guds eksistens offentlig med filosofer som Einar Duenger Bøhn, A.C. Grayling, Michael Martin og Christopher Norris.

For mer om Peter, se www.peterswilliams.com. For mer informasjon om og ressurser knyttet til hans bok A Universe From Someone: Essays on Natural Theology (Wipf & Stock, 2022), se mer her.