Visste du at det har skjedd en renessanse i kristen filosofi de siste 60 årene? Det kan du lese mer om i dette intervjuet med filosof Peter S. Williams, forfatter av A Universe from Someone. Essays on Natural Theology.
Den gang naturlig teologi var «umoderne»
I mange hundre år var det meste av filosofi preget av troen på Gud. Så skjedde det noe.
– Naturfilosofien ble «umoderne» mellom begynnelsen av 1800-tallet og midten av 1900-tallet, på grunn av en skepsis til metafysikk som var knyttet til en filosofisk naiv overbetoning av empiriske bevis som den eneste kilden til kunnskap om virkeligheten (scientisme), eller til og med lakmustesten for meningsfulle utsagn om virkeligheten utover de som er sanne rett og slett per definisjon (dvs. logisk positivisme), forklarer Williams.
- Les første intervju med Peter S. Williams om naturlig teologi: – Naturlig teologi er for folk flest
Troen på kun empiriske bevis kollapser
Men troen på empiriske bevis som eneste kilde til kunnskap viste seg snart å miste oppslutning, da mange forstod at det måtte finnes mer kunnskap enn bare det som kan bevises empirisk.
– Skepsisen mot naturfilosofi begynte imidlertid snart å smuldre opp, og i 1970-årene hadde den i praksis kollapset i filosofiske kretser, hevder Williams. Han siterer den kristne filosofen William Lane Craig:
«På 1940- og 50-tallet mente mange filosofer at det er meningsløst å snakke om Gud, siden det ikke kan verifiseres med de fem sansene… … Denne verifikasjonismen kollapset til slutt, blant annet fordi filosofene innså at verifikasjonismen i seg selv ikke kunne verifiseres!
Verifikasjonismens sammenbrudd var den viktigste filosofiske begivenheten i det 20. århundre. Dens fall betydde at filosofene igjen kunne ta fatt på de tradisjonelle filosofiske problemene som verifikasjonismen hadde undertrykt.»
- Les også: En filosof forsvarer intelligent design
Alvin Plantinga startet renessanse i kristen filosofi
Peter Williams fortsetter å sitere William Lane Craig:
«Samtidig med denne gjenoppblomstring av interessen for tradisjonelle filosofiske spørsmål kom noe helt uventet: en renessanse for kristen filosofi.
Vendepunktet kom trolig i 1967, med utgivelsen av Alvin Plantingas God and Other Minds: A Study of the Rational Justification of Belief in God. I Plantingas fotspor har det fulgt en rekke kristne filosofer som skriver i vitenskapelige tidsskrifter, deltar på fagkonferanser og publiserer på de beste akademiske forlagene.
- Se video med William Lane Craig: Alvin Plantinga sitt argument mot naturalisme
Den kristne filosofiens renessanse har blitt ledsaget av en gjenoppblomstring av interessen for naturlig teologi. … alle de tradisjonelle argumentene for Guds eksistens, for ikke å snakke om de kreative nye argumentene, finner i dag velformulerte forsvarere.»1
Vitenskapelige oppdagelser var viktige for naturlig teologi
Peter Williams peker på hvordan endringer i vitenskapen skapte grobunnen for naturlig teologi.
– Ironisk nok var det en rekke vitenskapelige oppdagelser som utløste mye av denne fornyede interessen for naturlig teologi.2
Han peker spesielt på tre vitenskapelige oppdagelser, som førte til tre designargumenter.
Biologisk finjustering
– Siden 1950-tallet har biologer avdekket svært komplekse systemer for informasjonsbehandling og intrikate molekylære mekanismer i cellene, noe som har blåst nytt liv i diskusjonen om design både innen biologi og naturvitenskapelig teologi.
Det kosmologiske kalam-argumentet
– I kosmologien har en rekke utviklingstrekk fra 1920-tallet og frem til 1960-tallet etablert «Big Bang»-teorien om en kosmisk begynnelse, noe som har satt den gamle hedenske troen på kosmos’ evige eksistens på sidelinjen og gitt nytt liv til diskusjonen om kosmologiske argumenter av kalam-typen.
Finjusteringsargumentet
– Dessuten har kosmologene anerkjent en «fininnstilling» av kosmos’ lover, konstanter og opprinnelige betingelser som tillater liv, noe som har bidratt til debatten om design.
Fra intelligent design til Gud
Williams understreker samtidig at naturlig teologi går videre enn å bare si at noe tyder på design.
– Det å bygge bro over det åpenbare gapet mellom en vitenskapelig konklusjon om «intelligent design» og en filosofisk konklusjon om «designet av Gud» – for ikke å snakke om «designet av guden i en bestemt religion» – fører oss forbi «design-slutningen» i den vitenskapelige teorien om «intelligent design» og inn i den naturlige teologiens metafysiske sfære.
Du kan lese mer om hva Williams har skrevet om intelligent design i boken An Informed Cosmos: Essays on Intelligent Design Theory (Wipf & Stock, 2023).
Oppsummert forstår Williams renessansen innen kristen filosofi som et resultat av fallet til sekulære filosofiske ideer og fremveksten av vitenskapelig kunnskap med relevans for livets store spørsmål.
– Kombinasjonen av filosofiske endringer bort fra verifikasjonisme og scientisme, kombinert med veksten i vitenskapelig kunnskap de siste tiårene, gjør at «naturlig teologi i dag praktiseres med en grad av mangfold og selvtillit som vi ikke har sett maken til siden senmiddelalderen.»3
Om Peter S. Williams
Den engelske kristne filosofen Peter S. Williams (MA, MPhil, PGCert) har reflektert over Guds eksistens i nesten et halvt århundre. Naturlig teologi har vært et sentralt tema i arbeidet hans, og han har debattert Guds eksistens offentlig med filosofer som Einar Duenger Bøhn, A.C. Grayling, Michael Martin og Christopher Norris.
For mer om Peter, se www.peterswilliams.com. For mer informasjon om og ressurser knyttet til hans nylige bok A Universe From Someone: Essays on Natural Theology (Wipf & Stock, 2022), se her.
Referanser
- William Lane Craig, “God Is Not Dead Yet” https://www.reasonablefaith.org/writings/popular-writings/existence-natureof-god/god-is-not-dead-yet. ↩︎
- See: Peter S. Williams, “Can We Believe in God in an Age of Science? The Big Bang & Cosmic ‘Fine Tuning’” https://www.youtube.com/watch?v=mZvRygHVHwU; Peter S. Williams, “Can We Believe in God in an Age of Science? Darwinism and Intelligent Design” https://www.youtube.com/watch?v=l7bqFzK-cXY; Peter S. Williams, An Informed Cosmos: Essays on Intelligent Design Theory (Wipf & Stock, 2023). ↩︎
- James Brent, “Natural Theology” https://iep.utm.edu/theo-nat/. ↩︎