Hva sier filosofien om sinnet?

Hva sier filosofien om sinnet?

Hva sier filosofien om sinnet? Er vi bare hjernen vår? Eller har vi et sinn eller en sjel? Her får du svar på to filosofiske påstander.

1. «Hvis sinnet var virkelig, burde tankekontroll fungere»

Påstand: Hvis sinnet var virkelig, kunne vi kontrollere livløse objekter bare ved hjelp av tanker.

Svar: Da er sinnet helt sikkert virkelig, for vi kan gjøre det nå. Nevroner kan arbeide med elektriske signaler fra elektronikk. Det er gode nyheter for amputerte og blinde.1

Vi ser oppmuntrende resultater med en håndprotese som styres av tanker, en tankestyrt robotarm som ikke trenger noe hjerneimplantat2, og et apparat som sender bilder fra et kamera direkte inn i hjernen via elektroder, slik at studiedeltakere med skadede nerver kan oppleve en viss grad av syn.3

Det er ennå tidlig, men i prinsippet kan studiedeltakerens vilje, kommunisert gjennom nerver til elektronikk, få en protese til å bevege seg.

2. «Sinnet ville hatt mer kontroll over kroppen»

Påstand: Hvis sinnet ikke bare var en illusjon skapt av hjernen, ville den ha mer kontroll over selve kroppen.

Svar: Da må sinnet være ekte: Da må sinnet være virkelig. Sinnet kan utøve kontroll over kroppen, hvis det trenes opp til det.

Tibetanske munker kan endre stoffskiftet sitt gjennom disiplinert meditasjon. Det er langt fra motbevist, vitenskapen har dokumentert det, og nevrovitenskapen har bekreftet det.

Men husk at munkene praktiserer – mye. Det gjør ikke folk flest. Det faktum forklarer fiaskoen bedre enn ideen om at sinnet bare er en illusjon skapt av hjernen.4

Om forfatteren

Denyse O’Leary er en kanadisk journalist, forfatter og blogger. Hun blogger på Blazing Cat Fur, Evolution News & Views, MercatorNet, Salvo og Uncommon Descent.

Denne teksten er hentet fra A Cocktail Party Challenge på Salvo Mag, og er publisert på norsk med tillatelse fra redaksjonen.

Les mer om sinnet

Referanser

  1. Abby Olena, «Patients Try Most Intuitive Hand Prosthetics Yet in Pilot Trial» The Scientist (Mar. 5, 2020) ↩︎
  2. Emily Durham, «First-ever noninvasive mind-controlled robotic arm» Carnegie Mellon University News (June 6, 2020) ↩︎
  3. «High tech can help the blind see and amputees feel» Mind Matters News (July 25, 2019) ↩︎
  4. Russ Parizeau, «The Tibetan research of Herbert Benson» Aeon (Sept. 16, 2019) ↩︎