På dyp jakt etter bevisene for Gud

På dyp jakt etter bevisene for Gud

Finnes det beviser for Guds eksistens? Og må vi bevise alt vi tror?

Først publisert på Vårt Land sine nettsider.

Hvor er bevisene for Gud?

“Hvor er bevisene for Gud?”, spør Emil Gukild i podcasten “Espen er kristen”. Gukild er ikke alene i detektiv-rollen på let etter en tilsynelatende godt skjult Gud, og podcasten skal ha takk for å gjøre refleksjoner rundt viktige spørsmål mer tilgjengelige. Mens podcasten surfer mest på overflaten, er det mulig å oppdage skjulte skatter for livets store spørsmål om man bare går litt dypere. 

Må vi bevise alt vi tror?

På vei ned mot dypet kan vi legge merke til antakelsen om at det vi tror på må kunne bevises. Dette er en rimelig moderne tanke som vi mennesker har en tendens til å anvende selektivt, slik det passer oss. Selve antakelsen kan ikke engang bevises. Det samme gjelder en rekke andre ting vi tror på. De fleste av oss tror for eksempel at menneskene rundt oss ikke bare er en biologisk masse. Vi tror de har et sinn med en bevissthet. Og det tror vi uten at vi trenger noe vitenskapelig bevis for det.

Vi tror også det finnes noe som kalles logikk, som ikke kan bevises vitenskapelig, men som må antas. Vi stoler også normalt på hukommelsen vår, uten at vi kan bevise den. Vi tror at det faktisk finnes en ytre verden, og at sansene og hjernen ikke bare lurer oss til å tro det. Vi stoler også på at naturen vil fortsette å utvise orden og at det finnes rett og galt.

Slik kunne vi fortsatt å liste opp en rekke ting vi tror, som ikke kan bevises. Likevel baserer vi livene våre på slike overbevisninger, og forskere baserer forskningen sin på slike antakelser. Og vi blir ikke mindre rasjonelle av å tro uten å bevise. Tvert imot. Den anerkjente filosofen Alvin Plantinga peker på at det å tro på Gud er grunnleggende, slik at man strengt tatt ikke trenger bevis. 

Vi kan intuitivt forstå at Gud må stå bak

Det betyr ikke at det ikke finnes gode grunner for å tro. Og man trenger ikke nødvendigvis å gå veldig dypt. For det en kan vite om Gud ligger åpent foran oss (Romerne 1:20). Vi kan se at den utrolige skjønnheten og ordnede kompleksiteten vi ser rundt oss umulig kan være et resultat av tilfeldigheter eller ren materie som har utviklet seg uten styrelse.

Naturlover har heller ikke skaperkraft, men beskriver bare. Naturen serverer oss utrolige underverker selv de smarteste av oss mennesker ikke er i nærheten av å gjenskape. Det må stå en intelligens bak.

Hva er beste forklaring på moral?

Gå vi litt dypere kan det være grunn til å snakke mer om hva som er beste forklaring enn å snakke om ‘bevis’. Innen de fleste akademiske disipliner snakker man ikke om ‘bevis’ i streng forstand. Ofte snakker man i stedet om hva som er beste forklaring på noe. Ta for eksempel eksistensen av objektiv moral.

De fleste er enige i at det faktisk finnes noe som er rett og galt, uavhengig av hva vi mennesker føler eller ønsker. Holocaust er ikke bare noe jeg bare føler aversjon mot; det var grunnleggende galt.

Men kan en sekulær teori som sier at vi ikke er skapt, men heller et produkt av ikke-styrt evolusjon forklare at noe faktisk er rett og galt, uavhengig av menneskers ønsker? Hvorfor skulle det finnes noe som heter universelt menneskeverd, om vi bare er et produkt av materielle prosesser, der kampen for overlevelse styrer? En moralsk lov peker på en moralsk lovgiver.

Hvorfor kan vi stort sett stole på fornuften?

Eller hva med det faktum at vi generelt sett stoler på at hjernen kan gi oss sanne tanker? Selv Charles Darwin fikk problemer med hvordan teorien hans kunne få konsekvenser for sannhetsbegrepet, hvis teorien ble forstått å implisere at det ikke fantes en Skaper. I et brev fra 1881 skrev han,

“Hos meg oppstår det alltid en fryktelig tvil om hvorvidt overbevisningene i menneskesinnet, som alltid har blitt utviklet fra lavere dyrs sinn, har noen verdi eller i det hele tatt er til å stole på. Ville noen stole på overbevisningene til en apes sinn, hvis det finnes noen overbevisning i et slikt sinn?”

Er hjernen vår skapt av en intelligent designer gir det derimot mening at vi kan bruke den til å tenke intelligente og sanne tanker.

Vitenskapelige oppdagelser som peker på Gud

De siste tiårene har det også kommet flere vitenskapelige oppdagelser som best kan forklares med Gud. Dette handler ikke om å putte Gud inn i et hull for hva vitenskapen enda ikke kan forklare. I stedet handler det, som i mer filosofiske diskusjoner, om å vurdere ulike forklaringer på det samme, og så vurdere hvilken forklaring som virker å gi best mening.

Siden oppdagelsen av strukturen av DNA i 1953 har biologer mer og mer innsett hvordan informasjon er et et sentralt aspekt ved liv, og ved virkeligheten som helhet. Liv er bygd opp av store mengder ordnet informasjon.

Rent materialistiske teorier har store problemer med å forklare liv kunne bli til. Fra vår uniforme erfaring vet vi derimot at store mengder ordnet informasjon er et resultat av intelligens.

Det finnes også en rekke andre fenomener som best kan forklares med Gud, som universets begynnelse og hvordan jorden er finjustert for liv på en måte som er utrolig usannsynlig.

Det kan være fint å surfe på overflaten. Men livet blir rikere med noen dypdykk. For på bunnen venter Gud.