Her kan du lese mer om det viktigste fra 2024 når det kommet til intelligent design og saker fra BioCosmos!
Når man nærmer seg årsskifte, er det naturlig å både se bakover og fremover. Hvordan har året vært, og hva kan vi forvente fremover?
Intelligent design internasjonalt
Forskning
I en Youtube-video deler Stephen C. Meyer om fremgangen til intelligent design dette året. BioCosmos sin partnerorganisasjon, Discovery Institute, står bak 28 nye fagfellevurderte vitenskapelige artikler relatert til intelligent design dette året.
Totalt vet man nå at det finnes nesten 300 vitenskapelige fagfellevurderte artikler for intelligent design.
Man kan derfor ikke lenger argumentere for at intelligent design ikke er vitenskapelig fordi det ikke blir publisert fagfellevurderte artikler til støtte for intelligent design. I lys av at den moderne intelligent design-bevegelsen er ung (startet omtrent på 1980-tallet), er rundt 300 artikler og monografer mye, og tallet vokser år for år.
Også her i Norden har flere forskere, deriblant BioCosmos-styreleder Steinar Thorvaldsen, bidratt med ID-forskning i år. Dette kan du lese mer om her.
Populærkulturen
ID-representanter som Stephen C. Meyer vært på kjente podcaster og programmer som Piers Morgan Uncensored og Uncommon Knowledge.
I tillegg har det blitt publisert en rekke nye bøker på engelsk til støtte for intelligent design.
Discovery Institute har også nylig etablert et nytt studie – og forskningssenter i Cambridge i England, kalt William Whewell Center for Science and Natural Theology.
BioCosmos og Norge
I Norge har det også skjedd ting det siste året, som BioCosmos har bidratt til eller dekket, deriblant:
- 113 nye ressurser publisert på www.BioCosmos.no. Se under for noen spesielt viktige ressurser.
- Flere aktuelle bøker, deriblant to science fiction-bøker, og bøker om darwinisme og postmodernisme, samt naturens underverker.
- Steinar Thorvaldsen med seminar om naturlig teologi på årets Veritas-konferanse.
- Animasjonsvideoen Kampen for vitenskapen, laget av Magnus Reiersen, kom ut på engelsk, på Discovery Institute sin kanal.
Vi er også i en prosess med å ansette flere apologeter, og vil forhåpentligvis tidlig på nyåret ha ansatt flere som kan reise rundt i hele Norge for å drive med apologetikk. Vi ser frem til å ha ansatt en gruppe dyktige apologeter som har som deltidsstilling å reise rundt og dele apologetiske innsikter på skoler, ungdomssamlinger og konferanser.
Ønsker din menighet eller sammenheng besøk av en fra oss, ta gjerne kontakt på as_ber@hotmail.com eller mobil 90800540.
Topp 20 ressurser fra 2024
Sjekk ut noen av de viktigste ressursene fra året som har gått:
Høyskolelektor ved NLA Høyskolen, Peter S. Williams, forklarer hvorfor filosofi er relevant for intelligent design og vitenskapsspørsmål, samt hvordan vi kan vite at noe er designet.
Den anerkjente professoren ved Luther Rice University har i lengre tid stått i en større debatt om livets opprinnelse. Mens vitenskapen har gjort store fremskritt på mange områder, har forskningen rundt livets opprinnelse ikke hatt suksess. I denne artikkelen forteller Tour mer om dette.
Visste du at dersom det er sant at vi bare er et produkt av evolusjon, og ingen intelligens står bak, så har vi ingen grunn til å stole på fornuften vår? Oppdag mer om dette svake punktet til ateismen i tekst og video.
Albert Einstein regnet Kurt Gödel sitt arbeid for viktigere enn hans egne. Og logikeren Gödel brukte logikk for å resonnere seg frem til troen på et liv etter døden. Les mer om hvorfor han trodde at han kom til å se sin mor igjen etter hennes død!
Styremedlem i BioCosmos, Asgeir Sæbø intervjuet NTNU-professor Allan George Krill om fossilfunn. Krill forteller om hvordan typiske eksempler på fossilfunn som tilsynelatende skal vise menneskets avstamning, ikke gir mening.
Skeptikere vil gjerne sette teister på tiltalebenken og forlange skråsikre bevis for alt. Men kan det være at denne antakelsen ikke holder? Gudsbevis kan være veldig bra, men må alle som tror ha ett eller flere bevis for å tro?
En av grunnene til at flere hevder at intelligent design ikke virkelig er vitenskap, er at man tror at det ikke blir publisert forskning til støtte for intelligent design. Men dette er feil. Veldig feil. Les mer om hvorfor her.
Fugler som overvintrer i Norge kan gjemme bort 5000 matbiter hver dag før vinteren inntrer. Når det så blir kaldt, har de svært mange matbiter gjemt bort, slik at de klarer seg. Men hvordan finner de dem? Og kan svaret peke på at de er designet, og ikke dypest sett en tilfeldighet?
Den anerkjente forskeren, legen og biologen Jørn Dyerberg kom offentlig ut med støtte for intelligent design for en tid tilbake siden. Han sier, “»Intelligent design er en vitenskapelig disiplin. Ny-darwinisme er noe man velger å tro på.»
Mange tror at vi ikke kan ha en sjel eller sinn, eller tror i det minste at sjelen ikke kan begrunnes rasjonelt. I denne artikkelen forklarer jeg hvorfor jeg tror at sjelen gir fornuftsmessig mening.
Visste du at Charles Darwin lovte en oppfølger til “Om artenes opprinnelse”, som skulle komme med bevisene til boken han selv regnet som et slags sammendrag? Boken kom aldri. Hvorfor?
Steinar Thorvaldsen fikk, sammen med flere av sine nordiske kolleger, publisert ID-forskning på høyeste akademiske nivå. I denne artikkelen kan du lese et sammendrag av noe av det viktigste fra forskningen.
Opp gjennom historien har mange tenkt at neandertalere ikke var fullverdige mennesker, men en slags “mellomform”. I denne artikkelen viser jeg til hvordan Günther Bechly forklarer at moderne forskning peker på at neandertalere var mennesker.
Mange ateister, som for eksempel Jerry A. Coyne, hevder at uperfekt design er et kronargument mot intelligent design. Jeg viser hvorfor design ikke betyr perfeksjon, og hvorfor en ikke-perfekt verden faktisk gir god mening i lys av troen på Gud.
Forskningsleder Øyvind Albert Voie kom ut med to nye science-fiction bøker dette året, som blant annet handler om vitenskapens grenser. Her kan du lese et intervju med ham.
Psykiater Bjarte Sanne forteller om hvordan ateistisk evolusjonsteori ikke gir grunnlag for å tro at alle mennesker er like mye verdt. Sanne deler også om at mange ikke virkelig har satt seg inn i evolusjonsteorien, samt hvordan ateistisk evolusjonsteori er reduksjonistisk.
Jeg og Steinar Thorvaldsen skriver om hva Charles Darwin tenkte om Gud, og her er det trolig flere ting som vil overraske mange. Visste du at Darwin kalte seg “teist”, også etter at han publiserte sin bok om artenes opprinnelse? Og at Darwin ikke trodde på at tilfeldigheter kunne forklare alt, innrømmet svakheter ved evolusjonsteorien og faktisk erkjente at naturen utviste tegn på design?
William Lane Craig og J.P. Moreland gir en sosiologisk forklaring på hvorfor enkelte avviser intelligent design. Flere enkelthistorier bekrefter denne forklaringen. Forskere som Richard Sternberg og Günther Bechly har opplevd konsekvensene av å åpne for ID.
Einstein har blitt tatt til inntekt for ateisme, mens han i virkeligheten hadde en slags gudstro.
Jostein Andreassen har gått dypt inn i kildene rundt den myteomspunnede debatten i 1860. Hva vet vi skjedde der, og hva er myter?